Detasarea = greu, dar “profitabil”

Ne nastem aproape singuri – legatura pe care o avem (sau o dezvoltam) este cea cu mama. Nevoie de supravietuire: fizica si emotionala. Apoi incepem usor, usor sa ne atasam de diverse lucruri sau persoane.

Atata timp cat ne ajuta in dezvoltare, e ok. Dar la un moment dat NU ne mai ajuta. Macar de-ar fi neutre, dar ne incurca, ajungem la involutie!

Life is too short

Sa luam un exemplu, poate doua.

Desprinderea de parinti: fizica (materiala) si emotionala (“cordonul ombilical”). Cati sunt cei care-si iau viata in maini si spun: ok, e viata mea, trebuie sa pot sa fiu independent! Ii vezi la 25-30 de ani (nu mai vorbesc de cei peste 35…..) ca nu se descurca singuri, ca depend de pensia! parintilor. La fel si pe partea emotionala: nu-si pot decide singuri viata, nu pot construi o relatie, pentru ca nu e de acord mama….

Desprinderea de obiceiuri “neproductive”: TV, FB, fumat etc. E mai comod sa-ti pierzi viata 3h/zi in fata TV, 2h/zi pe FB (am zis prea putin, nu?), decat sa te fortezi (poate chiar sa te chinui) sa te rupi de TV, FB si alte acronime nocive si sa-ti faci loc TIE (ha!) in viata ta. Aveam un obicei (m-am lasat de ceva timp …) sa intreb lumea, la training-uri de cele mai multe ori, care este cartea pe care o citesc zilele acelea. Mi-a trecut L

Pai cand sa citeasca daca dorm, muncesc (sa zicem), TV, FB….. cand? Poate citesc posturi pe FB si subtitrari la TV.

Detasarea de lucrurile/ persoanele care nu ne ajuta este un proces in primul rand de constientizare: cine/ ce ma ajuta si cine nu. Si nu e greu: trebuie sa vrei sa faci asta si sa-i faci un pic de loc in mintea ta. Apoi sa rupi legatura respectiva pur si simplu. Nici asta nu e greu, daca ai facut pasul 1 bine (adica stii clar cine/ ce nu e ok pentru tine si de ce). Si 3, sa fii consistent, consecvent: riscul sa cedezi, sa te intorci in fata televizorului este foarte mare, it’s up to you sa pastrezi noul obicei. Unii spun ca e nevoie de 21 de zile pentru a inlocui un obicei, experienta mea spune ca depinde cat de aproape esti de tine si cat de bine ai inteles de ce-ul.

Dar timpul, linistea, relaxarea pe care le obtii, nu ti le poate da nimeni si nu le poti inlocui cu nimic. Esti tu cu tine, alegi ce vrei sa faci (nu mai esti sclav), iar daca vrei sa te uiti la tv, e alegerea ta si te vei bucura mai tare de timpul petrecut in fata televizorului. Nu va mai fi o umplere a vietii, o dorinta de ascundere in spatele a ceva. Mintea ne poate pacali ca o pacalim, dar nu e asa. Degeaba incercam sa fugim de viata noastra uitandu-ne la filme, emisiuni etc, in subconstient stim exact ce facem. So wake up (if you want) and start living YOUR life!

Cu drag!

Leave a Reply