Femeia la volan

Complicat sa spui ca esti misogina….. ai senzatia ca acest cuvant nu are feminin! Si totusi: greu sa gasesti o femeie la volan care sa te lase sa intri in fata ei, insa usor de identificat atunci cand se “baga” in fata ta, chiar daca tu ai prioritate.

Femeia la volan

Am incercat sa inteleg care sunt mecanismele care construiesc un astfel de comportament. Ma gandeam ca, femeie fiind, imi va fi mai usor sa le gasesc….. nu e chiar asa. O sa incerc si, va invit, indiferent de sex, sa construim un “case” solid – poate ii ajutam pe unii sa nu se mai enerveze si pe unele sa se mai relaxeze.

Iata primele motive care imi vin in minte:

  1. Sunt femeie, deci trebuie sa ma lasi inaintea ta (tu barbat fiind).
  2. Ma bag in fata, caci oricum sunt “oprimata” in fiecare zi la birou de misoginism, macar ca sofer sa demonstrez ca pot.

Nu pare ca motivele astea stau suficient in “picioare’, nu? Asa ma gandeam si eu. Asa ca, hai sa intram mai in profunzimi:

  1.  Setarea nativa a unei femei este sa aiba grija de cuib (copii, familie restransa, casa). Nu poti sa-I lasi pe barbat, caci s-ar putea sa ramana copilul nemancat daca nu striga suficient de tare ca-i e foame….. Asa ca, orizontul nativ al unei femei este mai restrans. Facand o analogie, cuibul ei devine masina pe care o conduce atunci cand e sofer.
  2. Responsabilitatile legate de “daily life” sunt mai multe si mai urgente in cazul unei femei vs. un barbat: ce mancam, ce invatam, mergem la doctor, activitati extrascolare, cadouri etc. Barbatul are lucruri mai “grele” pe cap: reparatii, case, masini etc – dar nu ard in fiecare zi. Asa ca, in mintea unei femei in permanenta ceva “da in foc”.
  3. Nevoia de control a femeii o face sa fie din nou mai putin cuprinzatoare ca orizont: sa se intample lucrurile (nu conteaza aria: profesional/ personal) cum TREBUIE, cand TREBUIE. Daca nu e asa…. nu ca nu e bine, e GRAV. Si uite asa, iar scade gradul de disponibilitate.

Lista este abia inceputa. Va astept completarile si corecturile! Spor si rabdare!

Leave a Reply