Vegetarianism – alegerea fiecaruia

1. Care a fost factorul decisiv in alegerea de a deveni vegetariana?

O sa povestesc din perspectiva mea, dar o sa fac ceva trimiteri si la experientele unor prieteni – caci vegetarianismul nu este o exceptie!

Structura mea este una mentala – nu ma faci sa schimb ceva decat daca face sens pentru mine: daca ai explicatii logice, argumentate. Si mai mult decat atat, decizia trebuie sa fie la mine – sfaturi, sugestii accept, dar le urmez dupa ce le trec prin mai multe filtre.

Asa ca, acum 12 ani (ha, pare o vesnisie din exterior, pentru mine par 12 zile) am tinut prima oara postul Pastelui. Am crescut intr-o familie frumoasa, dar nicidecum credincioasa. Posturile nu erau si nici acum nu sunt, un obicei. Parintii mei au profil real, absolventi de Matematica si Cibernetica, oameni logici in primul rand, traiti intr-o perioada in care nu au avut voie sa intre in biserica.

Nu stiu de ce am tinut postul, dar s-a intamplat. Si l-am tinut doar la carne – am mancat oua si lactate.

Dupa post, in ziua de Paste am mancat drob – cum sa  nu mananci cand poftesti la el un an intreg? Si mi s-a facut un pic rau – nu va imaginati ca m-am napustit asupra lui, ca am mancat jumatate de tava…

Asta a fost partea practica a povestii.

Partea teoretica a inceput cu cateva luni bune inainte: am inceput sa cunosc oameni care erau vegetarieni. Conceptul a prins viata in capul meu. Nimeni nu a incercat sa ma convinga, converteasca – cred in principiul rezonantei (cine se aseamana se aduna) si de aceea am multe in comun cu oamenii pe care ii am pe langa mine: mentali, cu un sistem de valori definit si care inteleg nevoia altuia de a-si decide viata. Am discutat cu ei la nivel de:  de ce? efecte? Si asa am intrat in zona de curiozitate: am inceput sa caut stiintificul: studii, cercetari in domeniu. Exista astfel de demersuri in ambele sensuri: pro si contra vegetarianismului. Depinde de fiecare unde se regaseste. Eu m-am regasit in tabara de pro. Deocamdata. Poate sa mai dureze o saptamana sau o viata – se va schimba daca sau cand nu va mai face sens pentru mine.

Si asa, cumuland teoria cu practica, am decis sa incerc, sa vad cum e. Mi-am luat o perioada de doua saptamani de “trial”: sa vad cum ma simt, daca functioneaza. Si…  a functionat. Pana acum. Cum spuneam, este o decizie zilnica (sa nu intelegeti ca ma trezesc dimineata si zic: ok, azi sunt sau nu vegetariana?), nu exista “pentru totdeauna”, exista ce e bine pentru mine ACUM.

2. Exista o parte mai putin placuta a vegetarianismului?

Depinde de relatia pe care o ai cu tine: daca esti ok cu tine, cu deciziile luate de tine, nu sunt parti mai putin placute dar daca tu nu esti ok, atunci poate fi mai dificila interactiunea cu ceilalti din postura de “altfel”.

A fi ok inseamna sa zambesti – nu arogant, ci cu intelegere atunci cand oamenii se uita ciudat la tine; sa raspunzi cu detasare si caldura pentru curiozitatea normala a celorlalti la intrebari: de ce? esti bolnava? faci parte din vreo secta?.

Nevoia de apartenenta la un grup te poate face sa nu te simti bine in anumite cercuri, dar aceasta nevoie nu are legatura cu vegetarianismul, ci cu nivelul tau de self awareness, de incredere.

3. Ce argumente le aduci celor care vor sa renunte la carne, dar nu sunt convinsi ca iau cea mai buna decizie?

Niciunul. Este o decizie personala. Individuala. Daca decide altcineva sau daca esti influentat, nu iti va fi bine. De aceea, pot sa spun povestea mea, dar e a mea si e foarte posibil sa nu poata fi si a ta. Si oricum, momentul deciziei este la fel de important ca decizia in sine. Ce este ok acum pentru cineva, nu putea fi ok acum 3 ani si poate nu va mai fi ok peste 5 ani…..

4. Care sunt cele mai frecvente idei preconcepute legate de persoanele vegetariene pe care le-ai intalnit?

Nu stiu daca sunt idei preconcepute, dar oamenii se gandesc la lucruri precum: boala, apartenenta la o secta…. Nicidecum ca e o decizie personala.

Suntem inca o societate traditionalista si sper sa fie doar o parere subiectiva, tributari unei mentalitati “asa face toata lumea”…

Daca mergeti la Londra si va uitati dupa restaurante si produse vegetariene, veti vedea ca normalitatea noastra este foarte diferita de a lor. In 2009 erau 1,8 milioane de vegetarieni in UK and … still counting :).

2 thoughts on “Vegetarianism – alegerea fiecaruia

  1. Pentru 90% din populatie e mai simplu sa impuna altora o viata – cu ce trebuie si nu trebuie facut in ea -, decat sa isi faca o viata dupa cum simt ei. Pentru propria viata sunt necesare asumarea si gandirea si trairea, pentru viata altora e suficient sa dai judecati de valoare. Simplu, nu? La indemana tuturor…

    • Ca tot am vorbit la conferinta din septembrie despre ASUMARE… Asa este, mai trist e ca neavand puterea sa-si recunoasca propriile greseli sau limitari, prefera sa te “corecteze” pe tine, ca nu cumva sa reusesti; sa-ti fie bine… Ma tot intreb daca e o trasatura umana sau de neam?!

Leave a Reply